Mocht je mijn openbaring van vorige week hebben gemist: ik ben echt lekker bezig met knopen doorhakken. En dat allemaal omdat ik er gewoon even toe gedwongen werd (lees het hier). Mocht je ook zo’n twijfelaar zijn, hou dan in ieder geval deze 5 dingen in je achterhoofd. Hak je eerste knoopje binnen 5 minuten door.

1. Een verkeerde beslissing is beter dan geen beslissing

Dit las ik in het boek van een militair, en die is bij mij enorm blijven hangen. Voor mensen die split-second beslissingen moeten maken, is dit dé regel. Geen beslissing is altijd de verkeerde beslissing! Je kunt beter je beslissing nemen op basis van de gegevens die je hebt, dan het aan het toeval over te laten.

2. Beslissingen nemen doe je toch al direct

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je niet beter of slechtere keuzes maakt, wanneer je meer tijd krijgt om er ‘onbewust‘ mee bezig te zijn (http://journal.sjdm.org/14/14321/jdm14321.pdf). Waarschijnlijk hebben we onze keuze al gemaakt op het moment dat we de keuze kregen. Gedraag je dus gewoon naar je 1e voorkeur.

3. Te veel keuzes maken het moeilijker om te kiezen

Geef je jezelf de keuze om uit alle sporten in de wereld te kiezen, dan zul je hier veel meer moeite mee hebben, dan wanneer je kan kiezen uit een paar sporten. Geef jezelf dus een paar opties bij jou in de buurt en maak daar een keuze uit.

4. Onthoud: keuzes zijn niet voor altijd

Stel, je wil een nieuwe baan wil, maar je bent bang dat je niet altijd in deze functie of die branche wil blijven werken. Nou, geen probleem! Je kiest voor het komende jaar, en wat je daarna gaat doen kan altijd weer iets heel anders zijn.

5. Maak het gewoon niet moeilijker dan het is

Het probleem is dat jij veel te veel belang hecht aan iets wat echt niet zo belangrijk is. Je wil sporten om te bewegen, toch? Elke sport waarbij je beweegt, is dus een goede keuze. Je wil een nieuwe baan, toch? Elke baan is beter dan wat je nu hebt. Je wil reizen, toch? Elke reis is om van te genieten. Ga geen lijstjes maken met voor een nadelen en 10 informatiebijeenkomsten af. Gooi een pijl op die wereldkaart, en boek je vlucht. Tadá, de keuze is gemaakt.

 

Waar dit allemaal vandaan komt? Eigenlijk omdat mijn contract niet verlengd werd, en ik nu ineens álle vrijheid heb om te kiezen wat ik ga doen met mijn tijd. Best een lastige keuze, vond ik. Maar met deze 5 dingen in mijn achterhoofd, probeer ik gewoon alle goeie opties uit. Succes met het maken van jouw keuze!

Wil je meer hulp bij het maken van belangrijke keuzes? Vraag een gratis kennismakingsgesprek met me aan.

 

Ref: Lyengar, S. S., & Lepper, M. R. (2000). When choice is demotivating: Can one desire too much of a good thing. Journal of Personality and Social Psychology, 79, 995–1006.

× Stuur mij een appje!