Beyonce is mijn held. Ik ben een verschrikkelijke fan. Ik was heel lang in ontkenning – want: keeping my cool – dus ik ben dit jaar pas voor het eerst naar een concert geweest. Maar eigenlijk ken ik al haar liedjes, heb ik al haar mini docu’s gezien op YouTube en – sorry Beyonce – soms kijk ik zelfs de vreselijke roddel-YouTube filmpjes over je. Dat heb je niet verdiend, want je hebt me veel geleerd. Zo heb je mij verteld dat ik geen toestemming nodig heb, ben je niet bang om je uit te spreken over omstreden onderwerpen, en: je leerde mij dat werken leuk kan zijn. En dat al deze dingen aan elkaar verbonden kunnen zijn.

Flawless vs Flaws and all

Omdat we allemaal graag alleen de mooiste kant van onszelf willen laten zien, vind ik het echt cool dat Beyonce verschillende kanten van zichzelf laat zien. Op social media is het nogal makkelijk om een jezelf neer te zetten op een manier die niet helemaal realistisch is. En ja, dit doet zij soms ook: haar ‘coole’, zelfverzekerde en krachtige ‘sasha fierce’ kant maakt dat ik net zo fabulous wil zijn als zij, al haar dansjes wil leren en met mijn haar wil gooien. Maar daarachter schuilt een kwetsbare, eerlijke, bescheiden Beyonce, een vrouw met verdriet en verlies.  Iemand die de levenslessen die zij heeft geleerd, wil doorgeven via haar muziek en interviews. Door deze kant te laten zien, voelt het haast alsof ik haar vriendin ben.

She’s a rebel

In haar muziek, concerten en via haar enorme grote groep aan fans, probeert zij namelijk issues aan de kaak te stellen die zeer politiek getint zijn. Risky, I like it! Zo lieten Bey en Jay in het On The Run concert duidelijk zien dat gelijkheid nog altijd een droom is. Beyonce vraagt letterlijk:  “Ladies, have we had enough? “ En Jay rapt: “rich nigga, poor nigga, real nigga, foul nigga. – Still a nigga”. Heavy. Maar de belangrijkste boodschap van het concert is die van liefde: van het kunnen overkomen van bergen verdriet en echt weer samenkomen. Zo sterk: “This is real life”.

“I got a job babe”

En het mooiste is dat zij dit allemaal kan doen dankzij haar werk. Dat zij de miljoenen fans gebruikt om de wereld een beetje beter te maken. Zo verandert zij vaak expliciet, maar soms ook impliciet mijn idee van ‘baas’ zijn en van werk. En ze vertelt ook over de balans tussen werk en privé. Wat mij enorm aansprak in een van haar docu’s was het moment dat zij was bevallen van haar eerste kindje en vertelt dat ze weer voor het eerst aan het werk ging. Ze was een choreografie aan het repeteren en tijdens deze repetitie zong ze “I got work to do, I got a job babe”. Ze zong dit met zo’n grijns op haar gezicht en zo veel trots… Dat ik begon te denken… Oh,  ‘werk’, dat kan echt leuk zijn! Dat wil ik ook! Dat kwam echt op een moment dat ik mij dit weer even moest beseffen.

Meer inspiratie graag!

Hoe fijn is het om niet alleen geïnspireerd te worden door mooie outfits, een dodelijke conditie en een prachtig lichaam en dan te denken: dat wil ik ook. Maar om ook geïnspireerd te worden door haar successen, haar dromen en ambities. En óók haar tegenslagen, falen en verdriet. Want als zij één boodschap op mij heeft overgebracht, dan is het wel: If life serves you lemons: make lemonade – And then sell it! 😉

Nieuwsgierig naar het fragment? Check hem hier!

Wil jij ook inspiratie opdoen? Kom dan langs in ons Goalscafe.

Meer lezen? Check hier al mijn blogs.

× Stuur mij een appje!