Een burn-out kun je grofweg verdelen in drie fases. Hoe lang je in elke fase zit, is onder andere afhankelijk van de ernst van je burn-out, maar ook van de oorzaken van je burn-out en de steun die jij ervaart van de mensen om je heen.

Herstellen van een burn-out

Om zo snel mogelijk weer goed op te laden, is het juist van grootst belang om geen druk achter het herstel te zetten. Uit ervaring merk ik dat de mensen die bijvoorbeeld een deadline stellen voor hun eigen herstel, juist langer bezig zijn met herstellen, óf snel weer ongemerkt in een tweede burn-out rollen. De personen die zichzelf kunnen toestaan om te genieten van de tijd en rust die nu ineens beschikbaar is en dit zien als een periode van bezinning, herstellen over het algemeen juist beter. Deze tegenstrijdigheid is één van de ingewikkeldste dingen van een burn-out.

De verschillende fases in een burn-out

Hieronder vind je de drie verschillende fases die je tegenkomt als je een burn-out hebt.

Fase 1: Onrust 

In de eerste fase heb je vooral veel onrust, een gespannen en opgejaagd gevoel. Je bent nog in overlevingsstand. Het duurt lang om op te laden van dingen waar je voorheen niet eens van hoefde bij te komen. Ontspanning is erg moeilijk.

Dit kun je doen in deze fase:

In deze fase is het behulpzaam om de situatie te accepteren en is het niet behulpzaam om al te veel dingen te willen onderzoeken of oplossen. Het heeft tijd en gewenning nodig om terug te schakelen van de vijfde naar de eerste versnelling. Zet de verwachtingen van jezelf dus ook op 0%. Je zit nu misschien thuis, maar je kunt dus niet nu het huishouden gaan runnen of het huis gaan verbouwen.

Fase 2: vermoeidheid

In de tweede fase gaat de spanning weg en kom je in de vermoeidheid terecht. Schrik hier niet van, dit is eigenlijk een goed teken. Je bent als het ware uit de reservebatterij gekomen en nu weer in het beter oplaadbare gedeelte van je batterij terechtgekomen. Dit gebeurt vaak zodra je je hebt overgegeven aan de vermoeidheid. Het is niet zo dat je éxtra moe bent, maar er is nu ruimte gekomen voor de vermoeidheid die je eerder al voelde, omdat die alertheid/gejaagdheid door de rondgierende stresshormonen nu is gezakt.

Dit kun je doen in deze fase:

In deze fase kun je eens gaan inventariseren hoe je hier terechtgekomen bent, welke overtuigingen, welke gedragingen en welke omstandigheden hieraan hebben bijgedragen. Je gaat ontdekken, maar hoeft nog niet alles op te lossen.

Fase 3: Zin

In de derde fase is de batterij weer grotendeels opgeladen, je krijgt steeds meer gezonde energie en hebt echt zin om weer dingen te ondernemen. Dus niet alleen zin in resultaten, maar ook zin om dingen te dóen. Je kunt leuke dingen doen, zonder er een dag van te moeten bijkomen. Je bent ook alweer (gedeeltelijk) aan het werk.

Dit kun je doen in deze fase:

In deze fase is het de kunst om te zorgen niet weer in dezelfde valkuil te lopen en dingen anders te doen dan vóór je burn-out. Je weet waar je op moet letten om niet terug te vallen en gaat hiermee de geleerde lessen in de praktijk oefenen. Dit gaat natuurlijk niet altijd in één keer precies zoals je wil, maar zoals met alles wat nieuw is zal het steeds wat makkelijker gaan.

Herstellen van een burn-out

Let op: je herstel gaat niet in één rechte lijn omhoog. Je hebt na een piek steeds weer hersteltijd nodig. In de topsport noemen ze dit supercompensatie. Verwacht na een activiteit een terugslag in je energie. Neem echt voldoende tijd om ervan te herstellen. Zo zorg je ervoor dat je op de groene lijn terechtkomt en steeds vooruitgang boekt.

× Stuur mij een appje!