Sharing Stories is bedoeld om elkaar een hart onder de riem te steken. We maken allemaal dingen mee die ons wat kunnen leren. Mooie dingen, en vervelende dingen. Uiteindelijk willen we allemaal gelukkig en succesvol zijn. We kunnen elkaar adviseren, of gewoonweg steunen. Hier is het eerste verhaal: Een verwarrend functioneringsgesprek. Wat zou jij doen? Laat het ons weten.

Haar eerste baan!

Ze was al een tijdje aan het solliciteren maar steeds kreeg ze een afwijzing terug. Te weinig ervaring, overgekwalificeerd, of gewoon geen reactie at all. Toen ze het telefoontje kreeg dat ze mocht beginnen, maakte haar hart een sprongetje. Direct belde ze haar ouders en haar vrienden op om het goede nieuws te delen en ze kon niet wachten om de veelbelovende professionele wereld in te stappen.

Kennis bijspijkeren na werktijd

Ze begint haar eerste dag vol spanning en opwinding. Gelukkig kan ze eerst even rustig meekijken met collega’s en zo wennen aan alle nieuwe informatie. Al snel gaat ze zelf aan de slag, klaar om zichzelf te bewijzen. Ergens heeft ze nog wel idee dat ze te weinig kennis heeft, dus om dit te compenseren werkt ze overuren en doet ze thuis nog wat extra research. Zo kan ze zo snel mogelijk bijleren.

Ze werkt zelfs in haar slaap

Eerst maar eens goed worden in de deze baan. Beter dan de rest! Onmisbaar worden.’s Nachts droomt ze constant dat ze aan het werk is. Gespannen, met een grote tijdsdruk, zaken die allemaal maar op het nippertje goedkomen… Het komt allemaal in haar dromen voorbij. Om vervolgens uitgeput wakker te worden. Maar ze beseft dat het er allemaal bij hoort, nieuwe indrukken verwerken.

Ze richt zich op kwaliteit i.p.v. kwantiteit

Haar hoeveelheid werkzaamheden gaan haar steeds wat beter af, dus ze kan zich nu eindelijk wat meer gaan focussen op het verbeteren van de kwaliteit van het contact met haar klanten. Dat vindt ze zelf veel leuker, maar ook veel belangrijker om een goede dienst te leveren aan haar klanten. Haar streberigheid houdt haar scherp, maar zodra ze thuiskomt ploft ze uitgeput op de bank. Zelfs in het weekend heeft ze nergens meer zin in.

Oei, het eerste functioneringsgesprek

De eerste maanden strijken voorbij, en ze voelt zich steeds zekerder over haar werk. Haar klanten geven aan erg tevreden te zijn: tof! Op het moment dat ze hoort dat haar functioneringsgesprek wordt ingepland, vindt ze het spannend, maar ze weet ook dat ze trots kan zijn. Ze heeft zich uit de naad gewerkt! En ze werkt uiteindelijk voor haar klanten, die tevreden zijn, dus het kan haast niet verkeerd zijn.

Wil je het wel?

Haar leidinggevende heeft voor het functioneringsgesprek netjes een formuliertje ingevuld met opbouwende kritiek en doelstellingen. Hij vergeet misschien even hoe je feedback geeft, en begint meteen met zijn kritiek: “ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar ik weet niet hoe graag je er voor wil gaan“. Stomverbaasd probeert ze haar tranen terug te dringen. “Wat?!“, denkt ze. Het lood valt in haar schoenen.

Ze wijst hem op al haar overuren en tevreden klanten

Terwijl ze de kritiek probeert te verwerken en nadenkt hoe ze hier op een volwassen manier op reageert, slaat de vermoeidheid toe. Maar ook de vechtlust. “Ik wil mezelf heel graag bewijzen, kun je aangeven waardoor je dat idee krijgt?“ vraagt ze. Maar hij blijft aangeven “Ik snap dat het lastig is voor je, maar het is gewoon een gevoel dat ik krijg“. Lekker is dat. Vastbesloten om het hier niet bij te laten zitten, probeert ze toch een concreet voorbeeld te krijgen. “Maar dat gevoel baseer je toch ergens op?“ Tevergeefs. Ze wijst hem erop dat ze overuren werkt, tussendoor nooit kritiek heeft gekregen, haar klanten tevreden zijn. “Ik wil heel graag begrijpen waar dit vandaan komt, zodat ik er wat aan kan doen”. Hij geeft aan: “Ik zie inderdaad dat je overuren werkt, je moet wel echt efficiënter worden in je werk“.

Een verwarrend functioneringsgesprek? Zeker. Wat zou jij doen?

Heb je ook een verhaal om te delen? Vind me op fb of  linkedin en stuur me een privé bericht, of mail maar info@milley.nl.

Bekijk alle blogs.