Het is verschrikkelijk om iemand die heel dichtbij je staat te zien struggelen. Je weet dat het niet goed gaat, en je wil diegene zo graag uit dat dal trekken. Maar wat je ook doet, het lijkt niets uit te halen. Wil je weten wat je het beste kunt doen om iemand te helpen? Lees hier 5 tips. Trouwens, het feit dat je dit leest betekent al dat je een hele goede vriend bent. <3

1. Zorg eerst voor jezelf.

Klinkt misschien egoïstisch, maar denk altijd eerst aan jezelf. Je bent samen een team, dus moet er altijd eentje overeind blijven als de ander dreigt te vallen. Soms is het genoeg om staande te blijven terwijl de mensen om je heen omvallen. Natuurlijk heeft het verdriet van de ander impact op je, dat is niet erg. Maar zorg dat jij genoeg voor jezelf doet om sterk te kunnen blijven.

2. Wees er.

Misschien wil je dingen zeggen en adviezen geven om het beter te maken, maar het belangrijkste is om er te zijn. Om een plek te geven waar diegene welkom is, of door aan te bieden om langs te komen. Jouw aanwezigheid is genoeg. Denk niet dat je er nu steeds over moet beginnen, of steeds moet vragen hoe het gaat. Daarmee kan je de ander soms ook een soort druk geven. Wees er gewoon. Breng de tijd samen door. Jouw aanwezigheid, rust of juist jouw positieve energie doen automatisch al heel veel goeds. Echt.

3. Wil je iets doen?

Wil je graag wat doen, help dan met wat praktische dingen. Even helpen boodschappen doen, als de ander niet van de bank kan komen? Prima. Even de afwas wegwerken? Geen probleem. Zorg dat de omgeving waarin die persoon is, goed voelt of goed blijft. En probeer of je diegene af en toe kan meenemen of in beweging kan zetten tot iets wat hem/haar beter zal laten voelen. Soms helpt even een stukje wandelen bijvoorbeeld.

4. Wil je iets zeggen?

Misschien vraagt je vriend jou om advies, of wil je zelf graag iets zeggen. Alhoewel we soms denken precies te weten hoe de ander zijn probleem kan oplossen, is het niet altijd behulpzaam om dit te (blijven) vertellen. Of misschien weet je wel helemaal niet wat je moet adviseren. Zeg dan dingen zoals ‘wat je ook beslist, ik steun je’, ‘zorg jij maar voor jezelf’ of ‘doe wat je denkt dat goed is’. Op deze manier geef jij steun en tegelijkertijd toon je vertrouwen.

5. Het allerbelangrijkste voor jou:

Onthoud altijd dat jij niet verantwoordelijk bent voor iemand anders zijn geluk. Dat is diegene zelf. Het ligt niet in jouw macht om iemand gelukkig te maken (helaas). Jouw taak is dat dus absoluut niet. Jij kan steun te bieden, zodat diegene daar kracht uit kan putten om zijn eigen geluk weer te vinden. Je kan ook zelf ontzettend gelukkig zijn en daarmee de ander positief beïnvloeden. Doe wat je kan doen, zonder jezelf daarbij te verliezen.

 

Mocht je dit lezen omdat een vriend van jou het heel erg zwaar heeft, weet dan dat je het goed doet. Wees niet teleurgesteld als het een tijdje duurt, sommige dingen kosten tijd. Heb jij nog goede tips die ik niet heb genoemd? Laten we ze met elkaar delen!

× Stuur mij een appje!