Waarden zijn die dingen, die jouw leven waarde geven. Als je je niet bewust bent van je waarden, dan kun je je verloren voelen, of richtingloos. Je blijft maar twijfelen en durft geen knopen door te hakken. Het voelt alsof ‘je maar wat doet’. Als je je bewust bent van je waarden, dan kun je elke keuze hieraan spiegelen. Het geeft je richting. Álles (werk, relaties, dagelijkse routines) kun je inrichten volgens je waarden. Hoe meer jij leeft naar je waarden, hoe betekenisvoller je het leven zult vinden. Een waardevol leven is mijn definitie van geluk. 

Waarden vs doelen 

Waarden zijn per definitie neverending. Je kunt een waarde dus niet ‘behalen’. Mijn waarden zijn bijvoorbeeld zelfontwikkeling, verbinding en vrijheid. Je kunt geen einddatum stellen aan zelfontwikkeling, dat gaat altijd door. Je kunt natuurlijk wel doelen stellen die in de richting van je waarden zijn, die je kunt behalen. Voor mij betekent dit bijvoorbeeld het volgen van cursussen, het geven van tijd en aandacht aan anderen, en het investeren in een locatie onafhankelijke onderneming. Doelen zonder waarden zijn echter zonde van je energie. Als je niet weet waarvóór je iets doet, dan zal het je ook weinig voldoening geven. Je gaat dan waarschijnlijk van doel naar doel zonder het gevoel te hebben dat je vooruit komt. 

> Tip: bekijk dit filmpje over values vs goals.

leven naar je waarden

Bepaal jouw waarden

Je zou eigenlijk zó 3 waarden moeten kunnen opnoemen. Heb je dit nog niet duidelijk? Begin dan met uit elke rij een waarde te kiezen:

  • Assertiviteit, zelfontwikkeling, gastvrijheid, geduld, loyaliteit
  • Vrijheid, verbinding, eenvoud, avontuur, balans
  • Behulpzaamheid, integriteit, vergeving, moed, intimiteit
  • Creativiteit, duurzaamheid, respect, rechtvaardigheid, solidariteit
  • Hoop, humor, autonomie, aandacht, gezondheid

Schrijf vervolgens jouw top 5 aan waarden op en hang deze ergens op waar je hem vaak ziet. Óf zoek bij jouw waarden wat mooie (pinterest) plaatjes en maak daarmee een screensaver op je telefoon. Zo prime je jezelf steeds met de belangrijkste dingen in het leven. Focus je voor nu alleen op de waarde die jij op nummer 1 hebt gezet. Gebruik deze waarde om doelen te stellen en gerichte keuzes te maken. En natuurlijk minstens zo belangrijk is jouw commitment; gebruik dagelijks toegewijde actie om daar te komen. 

Wil je meer waardegerichte oefeningen toegestuurd krijgen? Vul dan hier je emailadres in.

 

11 + 3 =

× Stuur mij een appje!