De termen burn-out en overspannen worden soms door elkaar gebruikt. Bij beiden horen dezelfde soort klachten, zoals slecht slapen, vermoeidheid, prikkelbaar zijn, niet tegen drukte of lawaai kunnen, en een slechtere concentratie. Het verschil zit vooral in de duur: overspannenheid wordt gezien als een voorloper van burn-out, waarbij je spreekt van een burn-out wanneer de klachten meer dan 6 maanden geleden begonnen zijn.

Burn-out: gezonde spanning of overspanning?

Veel mensen denken dat het zo is dat je een burn-out hebt, of niet. Maar eigenlijk is het een oplopende schaal, van gezonde spanning tot overspanning, tot een steeds heftigere burn-out. Een burn-out voor de ene persoon, kan dus heel anders zijn dan voor de andere persoon. Dit maakt ook lastig om bijvoorbeeld iets te kunnen zeggen over de duur van het herstel.

Burn-out: je batterij is op

De naam burn-out zegt het eigenlijk al: je voelt je opgebrand. Als je jezelf vergelijkt met een batterij, kun je zeggen dat je té lang je energie hebt gehaald uit het reservedeel van de batterij. Dit is niet zo goed voor de batterij. Je laadt namelijk steeds minder snel op. Misschien ben je wel net als een lege telefoon ‘uitgevallen’ en moet je eerst opladen om weer ‘aan’ te kunnen gaan.

Heb jij een burn-out?

Doe direct de gratis zelftest en kom erachter of jij een burnout hebt

× Stuur mij een appje!