Sinterklaas met zwarte pietendiscussie is niet leuk meer

Volgens mij vindt iedereen de zwarte pieten discussie ontzettend vermoeiend. Waarschijnlijk heb je niet eens zin om deze blog erover te lezen. Ik ontloop hem zelf ook al jaren. Maar of je het nou wil of niet, de discussie is er. Laten we er dus zo snel mogelijk een einde aan maken. Zwarte piet weg, sinterklaas blijft. Dan kunnen we er allemaal van genieten.

Ik heb geen zin in alle drama rondom sinterklaas

Het heerlijk avondje is gekomen, en de kadootjes hebben ons huisje afgelopen weekend al bereikt. Op de avond zelf stond ik geen moment stil bij de zwarte pieten discussie. Sinterklaas staat voor mij voor samen eten, gezelligheid, iets voor elkaar doen, en altijd die kans om iets in een gedichtje te zeggen wat je niet zo gauw hardop durft te zeggen. Toch heeft de zwarte pieten discussie voor mij wél veel invloed op de hele aanloop naar de sinterklaasavond. Zo volg ik het (sinterklaas)journaal niet, wil ik geen zwarte piet meer spelen (want dan kies ik kant), bekijk ik de intocht niet en wil ik het liefst niks horen over alle protesten bij de intocht. Het gooit een schaduw op dit feest en het is allemaal negativiteit die ik niet binnen wil laten komen. Of ontloop ik nu een probleem dat er gewoon is?

Ik wil niet meedoen aan een feest dat zoveel racisme teweeg brengt

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me meer had kunnen verdiepen in de geschiedenis van het sinterklaasfeest. Ik weet dat er geen kwade bedoelingen zitten in onze familietraditie. Maar ik snap natuurlijk wel dat het idee van een heilige blanke man met domme zwarte knechten een stereotypering weergeeft die is ontstaan in het slavernij verleden. Ik zie ook dat de Zwarte Pieten discussie op zichzelf racisme uitlokt. Ik vind het belachelijk dat er mensen zijn die vreedzame protesten zo agressief beantwoorden. Ik vind het vreselijk dat wanneer iemand zich uitspreekt tegen zwarte piet (zoals Anouk), zij allerlei verwensingen naar haar hoofd krijgt die -zeker- racistisch van aard zijn. Ik vind het ook heel erg dat ik ooit heb gezegd dat sommige mensen een ‘zwarte pieten‘ gezicht hebben.

Sinterklaas vieren maakt je geen racist, maar het is ook geen feest voor iedereen

Of zwarte piet racistisch is, vind ik een hele moeilijke en vooral een hele beladen vraag. Want racisme is een soort taboe, niemand wil racistisch genoemd worden, of ze dit nou zijn of niet. En racisme is een zóveel omvattend woord. Wat zou ik precies zeggen als zwarte piet racistisch is? Wat betekent dit? Dat iedereen die sinterklaas viert, racist is? Dat geloof ik namelijk niet. Dat zwarte piet vervelend kan zijn voor mensen, dat geloof ik wel. En dat dit te maken heeft met huidskleur, geloof ik ook direct. En voor mij is dat de belangrijkste reden dat ik zelf niet meer actief wil meedoen aan het zwarte pieten verhaal. Laten we niet zeggen dat dit een feest is voor iedereen, als dit niet zo is.

Einde discussie, alsjeblieft.

Nu heb ik het idee dat ik niet meedoe aan zwarte piet, maar wel mee doe aan sinterklaas. Kan dit? Is er een manier om dit feest zo te transformeren dat het wel voor iedereen leuk is en dat huidskleur geen rol speelt in de ervaring van dit feest? Ik denk het wel. Ik denk dat niemand blij wordt van de zwarte pieten discussie en dat iedereen er graag van af wil. So, let’s just get it over with. Die langzame overgang naar witte pieten, schoorsteenpieten of regenboogpieten is rete irritant en levert onnodig veel strijd op. Sinterklaas is magisch en alles is mogelijk. Laten we zeggen dat sinterklaas met zijn toverring alle pieten omgetoverd heeft naar elfen, en dan maken we er Santa Claus van. Het avondje met mijn familie zal er niet minder heerlijk van worden en dan kan iedereen met een gerust hart genieten van het feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *