Seks is voor veel vrouwen een moeilijk onderwerp om open te kunnen bespreken. Het wordt zeker niet altijd geaccepteerd om vrij te zijn en te doen waar je zelf zin in hebt. En daar ook nog trots op te zijn. Velen vinden het dan ook moeilijk hoe ze ermee om moeten gaan als iemand dat wel is. Sommige mensen hebben de neiging om de ander (of zichzelf) dan als slachtoffer te zien.

Vrouwen worden in de slachtofferrol geduwd

Ik heb gemerkt dat vrouwen vaak in de slachtofferrol worden gezet. Of laat ik het beter zeggen: ik merkte dat mensen dat bij mij deden. “Je bent geplayed”, of “hij heeft je misleid”, “je bent teleurgesteld”, ga zo maar door. De waarheid was dat ik gewoon deed wat ik wilde en helemaal niet bespeeld of bedrogen ben. Ik was helemaal niet verdrietig en ik was zeker geen slachtoffer.

Prostituees als slachtoffer van seks

Dit werd me echt schokkend duidelijk in een aflevering van het televisieprogramma “Trippers” in Kenia. Deze aflevering heb ik maanden geleden al gezien, maar nog steeds zit het in mijn hoofd. De aflevering ging over beachboys,  mannen in Mombasa die seks aanbieden tegen betaling, vaak aan oudere blanke vrouwen. Ook wel bekend als sekstoerisme. Nou wordt prostitutie vaak gezien als een laatste uitweg om geld te verdienen, en omdat sommige mensen worden gedwongen of gemanipuleerd om dit werk te doen, zijn het vaak prostituees die als slachtoffers gezien worden, niet hun klanten. Eens?

Vrouwelijke klanten van gigolo’s als slachtoffer van seks

Nu moet je opletten. Een beachboy werd geïnterviewd door Tim Hofman, BNN presentator. Hij vroeg aan deze man: “voel je je er niet schuldig over dat je deze vrouwen (klanten) misleidt?” (check het fragment om 7:30). Toen viel ik van mijn stokje. Pardon?! In de aflevering vertellen deze mannen dat zij drank en drugs moeten gebruiken om dit werk te kunnen doen. Dat ze een huilende vrouw en kinderen thuis hebben. Maar de vraag die hij stelt is: moeten zij zich schuldig voelen tegenover hun klant?

Let me get this straight

Dus als een vrouw geld ontvangt voor seks is ze slachtoffer en als ze geld betaalt voor seks ook? Is een vrouw die seks heeft dan altijd een slachtoffer?! Na-ah!!

Natuurlijk zijn sommige vrouwen slachtoffer

Mijn punt is niet dat vrouwen nooit slachtoffer kunnen zijn van seks. Er gebeuren nog altijd veel te veel afschuwelijke dingen. En dit gebeurt evengoed bij mannen als vrouwen. Mijn punt is: zie de situatie zoals hij is. Ga er niet vanuit dat iemand een slachtoffer is wanneer dit niet is. En ga er ook niet vanuit dat wanneer een man zoiets meemaakt, hij stiekem toch geen slachtoffer was. Puur omdat het niet voldoet aan het stereotype beeld dat jij hebt.

Stop met mij zien als slachtoffer als ik dit niet ben

Laat me lekker zelf bepalen of ik wel of geen slachtoffer ben! Als ik seks wil dan betekent dit niet dat stiekem iemand anders dit van mij wil. Nee, dan wil ik wil dit zelf. Eye opener: vrouwen zijn ook seksuele wezens – ongeacht hun relatiestatus. Stop met mij zien als slachtoffer.

Bekijk hier de aflevering van Trippers.

Meer lezen over het dubbele moraal in casual sex? Ik kwam dit super goede artikel tegen van Brainwash.

Ik schrijf graag over taboes. Heb jij nog ideeën voor een taboe-blog? Let me know! Ik schreef eerder dit artikel: Is stress een taboe?

Levenskeuzes maak je in het Goalscafe. Klik hier voor meer informatie over dit evenement.