fbpx

Het is jullie vast niet ontgaan dat er een discussie gaande is over het feit of mensen die een MBO opleiding volgen wel studenten genoemd mogen worden. Volgens de wet is dit namelijk nooit zo geweest, MBO-ers noemen zichzelf wel student, maar er is ook een groep mensen die vindt dat mensen met een MBO opleiding niet bij de studenten horen, omdat HBO en WO-studenten “hoog” geschoold zijn en de MBO-studenten “laag” geschoold. Een hele belangrijke discussie om te voeren. Lees hier het perspectief van een ontwikkelingspsycholoog.

Ik richtte een haatclubje op…

Vroeger, toen ik een jaar of 6 was, had ik een keer ruzie met mijn buurmeisje en daarom had ik een haatclubje opgericht tegen haar. Dit was een hele serieuze club, want we hadden 3 leden: ik, mijn broertje en de buurjongen, inclusief geheime codetaal en een clubboekje die we in onze boomhut stiekem hebben geschreven (in codetaal uiteraard). We besloten om haar buiten te gaan sluiten.

Tot ik besefte dat ik haar eigenlijk nodig had

Een week later kwam mijn buurmeisje vragen of ik buiten kwam spelen, ik had daar eigenlijk wel zin in en dus waren we weer beste vriendinnen. We kunnen er allemaal om lachen gelukkig, zelfs mijn buurmeisje. Hoop ik :). Het duurde maar een week om te beseffen dat ik haar eigenlijk nodig had, want in mijn eentje spelen was echt niet zo leuk als dit samen doen. Ook al deed ze soms niet wat ik wilde, zonder haar was het ook niks aan. Zo simpel is het, en zo simpel moet het zijn.

Life is about releasing your gifts to the world…

Zo hebben we elkaar allemaal nodig. Ik heb een monteur nodig als mijn auto ermee ophoudt, houtbewerkers voor mijn hippe steigerhouten tafel, de kapper om er mooi uit te zien op mijn bruiloft, docenten om een vak te leren, ICTers om zelf informatie op te zoeken, filmmakers om even weg te kunnen dromen en managers om de sfeer op werk gezellig te houden. Ik kan dit allemaal wel proberen zelf te leren, maar daar is de tijd niet voor en bovendien zal ik het nooit zo goed doen als degene die daar passie voor heeft. We zijn allemaal op deze wereld gekomen met verschillende talenten. Als we allemaal deze talenten beschikbaar kunnen stellen aan de rest, dan worden we daar allemaal beter van.

Volwassenen zijn gewoon kinderen maar dan groot

Steeds meer kom ik erachter dat volwassenen gewoon kinderen zijn maar dan groot. 🙂 Dat nog steeds de meerderheid zijn plek aan het veroveren is, misschien niet op het schoolplein maar wel op de arbeidsmarkt. Dat buitensluiten nog steeds gebeurt, dat pesten op het werk helemaal niet zo ongebruikelijk is, en dat het willen bepalen van een hiërarchie in de mens zit. Dat het 6-jarige kind dat anderen gaat oproepen om iemand buiten te sluiten, nog steeds in ons zit. En dat de discussie nu over opleidingen gaat, is eigenlijk helemaal niet zo vreemd.

Je IQ bepaalde vroeger op school misschien je cijfers, maar in het leven bepaalt het niet je waarde.

We zijn allemaal opgegroeid in een systeem waarbij je schoolprestaties automatisch een bepaalde hiërarchie bepalen. Er wordt vanuit school een waarde gehecht aan jouw prestaties: voor goede prestaties word je beloond. Hoe makkelijker je een vak leert, hoe hogere cijfers je haalt. Hoe hogere cijfers je haalt, hoe meer keuze je hebt in de scholen waar je heen kunt. Waarschijnlijk vinden veel leraren je ook nog een fijne leerling als ze niet al te veel extra tijd aan je kwijt zijn (niet omdat het slechte leraren zijn, maar omdat ze er simpelweg weinig tijd voor hebben). Het is een makkelijk gemaakte denkfout: zelfs al zorgen je schoolprestaties op school voor een bepaalde waardering, je IQ bepaalt in het leven niet je waarde. De ene opleiding is niet beter of slechter dan de ander, ook niet hoger of lager. Ze zijn gewoon verschillend.

Waarom is een woord nou zo belangrijk?

Het is makkelijk om de discussie niet inhoudelijk te voeren, maar om te gaan bespreken waarom het woord “student” nou zo belangrijk is. Tenminste, dat zie ik vaker bij vergelijkbare discussies. Dit woord is belangrijk omdat het staat voor een stukje erkenning, een stukje waardering, en in dit geval ook veel voordelen. Voordelen zoals studentenkortingen, toegang tot studentenfeestjes, lid kunnen worden bij een studenten(sport)vereniging… Het gaat om niet meer buitensluiten. Het gaat er gewoon om dat iedereen welkom is.

Als je een opleiding volgt, ben je dan student?

Als je het mij vraagt: Ja. Welke opleiding het ook is.